Monday, 31 October 2011

Miskin ? Bankrupt ? ni la RAKYAT MALAYSIA meh cni Nak Tunjuk !!

Assalamualaikum n salam sejahtera...
hari ni fiqa nak korang baca ape yang fiqa nak tulis ni..
penting sngt2...
tentang kemiskinan... 
ok.. hari ni fiqa nak petik dari akhbar METRO hari ini.. 
jap ekkk... korang baca ni


haaaa korang tgk family pakcik ni... smpai masuk paper sebb miskin anak sulungnya kena berhenti sekolah... so... camne nak anak nak dapat pndidikan nnti..
fiqa memang mudah simpati dengan keluarga yang camni..
korang cuba fkir.. ayah die boleh dikatakan muda lagi...
ok.. ayah die boleh usaha... xperlu nak mengharapkan orang smpai masuk paper camni..
fiqa bukan nak menghina... kesian anak2 dia..
ok.. mak die pulak asal la xwat bisnes je.. bisnes kecik2 pun jadila.. jual kuih ke, nasi2 ke...
smpai bile RAKYAT MALAYSIA nak jadi camni...
korang fkir2 kanlah.. 




haaaa ni 1 lg berita hari ni yang dipetik dari akhbar HARIAN METRO..
korang tgk 40 RAKYAT MALAYSIA diisytihar muflis... masyaallah..
ape nak jadi ngan RAKYAT MALAYSIA skang ni...
sumenya gara2 berhutang, pakai kad kredit xpernah nak ingt dunia..
apa salahnya korang wat bisnes cam kitorang ni walaupun kitorang ni wat bisnes kecik2, 
ad ke kitorang pakai kad kredit.. xde kan ?
kitorang pakai CASH bhai...
bukan nak berlagak kaya.. tp wat pe pakai kad kredit ?
smpai membebankan keluarga...
kalau diisytiharkan muflis ape pun xboleh!!
korang nak beli kereta, rumah, sume2 la dah xboleh... 
korang nak ke camni ???


korang baca dengan teliti HADIS ni,...
Daripada Ibnu Abbas dan ‘Imran bin Hussain r.a, bahawasanya Rasulullah SAW telah bersabda:

“Aku melihat ke dalam syurga, maka aku dapat melihat kebanyakan penghuninya adalah terdiri daripada kalangan orang-orang fakir miskin. Dan (apabila) aku melihat ke dalam neraka, maka aku dapat melihat kebanyakan penghuninya adalah terdiri daripada golongan perempuan.” (Hadis riwayat Muttafaqun ‘alaih)





korang tgk ni... kitorang bukan nak promote "MEMBABI BUTA" tp kitorang dah dapat hasilnya... dengan hnya RM100 korang boleh gandakan duit korang menjadi lebih bnyak untuk menyelesaikan masalah korang.. xperlu susah2 nak pnjam or berhutang, pakai kad kredit bagai... 
korang fkir la sedalam2nya ok :)


P/S : selamat mencuba dan renungkanlah untuk masa hadapan anda :) kalau ada ape2 yang korang nak tahu just add fb fiqa http://www.facebook.com/profile.php?id=100002489553953.. small matter :)

No comments:

Post a Comment